Domowy chleb z białej kaszy gryczanej? To możliwe! Zapraszamy do wykonania zdrowego chlebka z kaszy, ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Polecamy podawać go z przepyszną pastą z suszonych pomidorów, która doda przysmakowi wyjątkowego charakteru.
Składniki na chlebek:
- 400g kaszy gryczanej białej Halina
- 800ml wody
- 50g ziaren słonecznika
- 50g nasion dyni
- 50g ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
Składniki na pastę z suszonych pomidorów:
- mały słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Wykonanie chlebka:
- Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimną przegotowaną wodą i zostawić na 48 godzin. W tym czasie należy kaszę parę razy przemieszać i jeśli kasza wchłonie całą wodę dolać odrobinę tak aby woda zakrywała kaszę.
- Po 48 godzinach na kaszy powinna wytworzyć się piana a woda przypominać śluz. Kaszę zmielić razem z wodą blenderem na jednolitą masę. W konsystencji powinna przypominać gęstą śmietanę. Dodać pozostałe składniki i przełożyć do keksówek wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można nasmarować olejem albo masłem. Wsadzić do zimnego piekarnika i zostawić na 8 godzin. W tym czasie chleb powinien odrobinę urosnąć.
- Piekarnik z chlebem w środku nastawić na 180 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i położyć na kratce do przestygnięcia.
Wykonanie pasty:
- Suszone pomidory zmielić z 2 łyżkami oleju ze słoika z pomidorami i słonecznikiem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej oleju.
- Na koniec dodać zioła i całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą