Skip to main content

Nie ma bardziej jesiennych składników niż dynia i grzyby. Dlatego też podajemy wam przepis na obiad: pożywna kasza jęczmienna z dodatkiem zapiekanej dyni oraz podsmażonych, złocistych kurek, w jogurtowym sosie, z pomidorami suszonymi, rozmarynem i czosnkiem. Tak barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.

Składniki:

  • 2 saszetki kaszy jęczmiennej grubej marki Halina
  • 1 mała dynia piżmowa
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • garść świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
  4. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.