Jesień to przede wszystkim sezon grzybów i dyni. Dlatego na pyszny obiad polecamy aromatyczne i delikatne risotto z dodatkiem kurek i podsmażonej dyni. To szybkie danie z pewnością pozwoli bez problemów wejść w chłodny, jesienny okres.
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto marki Halina
- 500 g dyni
- 250 g kurek
- 750 ml bulionu warzywnego (lub rosołu)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g (około 5 łyżek) startego parmezanu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Obrać dynię ze skórki i pokroić w niewielkie kosteczki.
- Oczyścić kurki i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy i gałązki tymianku.
- Posiekać cebulę i podsmażyć na osobnej patelni razem z pokrojoną dynią.
- Do podsmażonej cebuli i dyni dodać ryż i delikatnie podsmażyć przez kilka minut, następnie zalać całość szklanką bulionu.
- Kolejno dodać dwie łyżki masła i doprawić pieprzem oraz solą,
- Całość regularnie podlewać pozostałym bulionem, ciągle mieszając – dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut, tak by nie rozgotować ryżu.
- Na sam koniec dodać podsmażone wcześniej kurki, posypać startym parmezanem i udekorować gałązkami tymianku.