Kiedy jesienna pogoda za oknem nie zachęca do spacerów – polecamy szybki sposób na osłodę październikowego wieczoru. Przedstawiamy przepis na muffinki jabłkowe na bazie kaszy jaglanej marki Halina!
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka kaszy jaglanej marki Halina
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 duże jabłko
- Garść płatków migdałów
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w wodzie, aż woda będzie czysta, a następnie ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu (około 18 minut).
- Zmielić migdały i dodać je do miski z mąką. Do ostudzonej, ugotowanej kaszy jaglanej dodać dwa jajka, starte jabłko, olej oraz ziarna z laski wanilii i całość wymieszać, a następnie połączyć masę z suchymi składnikami.
- Przygotowaną masę przełożyć do foremek muffinkowych na ¾ wysokości. Piec w 190 st. C przez 20 minut.