Łagodny, pieczony łosoś pysznie komponuje się z ryżem 4 kolory marki Britta – w wersji obiadowej z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznych ziół. Bo wykwintne danie wcale nie musi być czasochłonne!
Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 torebka ryżu 4 kolory marki Britta
- 1/2 Awokado
- 1 mała czerwona cebulka
- 10 sztuka różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- Kiełki słonecznika
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sol, pieprz
Wykonanie:
- Łososia równomiernie oprószyć z każdej strony cukrem i solą i odłożyć na talerzyk na 15 minut. Po tym czasie opłukać pod wodą i osuszyć na ręczniki kuchennym.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć łososia na średnim ogniu.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze części, awokado pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć szybko cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać pomidorki, awokado i ryż. Całość smażyć 2 minuty i ściągnąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i podawać z łososiem oraz świeżymi kiełkami słonecznika.