Skip to main content

Jak urozmaicić sałatkę, by zachwyciła domowników i gości? Wykorzystać do jej przygotowania ryż 4 kolory marki Britta! Ta wyjątkowa mieszanka ryżu parboiled, ryżu dzikiego i dwóch rodzajów ryżu jaśminowego – czerwonego i czarnego sprawi, że sałatka nabierze wyjątkowego charakteru, który dodatkowo podkreśli pieczony burak, szpinak i ser feta.  

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
  • 2 małe buraki
  • Garść jarmużu
  • Garść szpinaku
  • 50g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

  1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
  3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
  4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi