Jak urozmaicić sałatkę, by zachwyciła domowników i gości? Wykorzystać do jej przygotowania ryż 4 kolory marki Britta! Ta wyjątkowa mieszanka ryżu parboiled, ryżu dzikiego i dwóch rodzajów ryżu jaśminowego – czerwonego i czarnego sprawi, że sałatka nabierze wyjątkowego charakteru, który dodatkowo podkreśli pieczony burak, szpinak i ser feta.
Składniki:
- 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
- 2 małe buraki
- Garść jarmużu
- Garść szpinaku
- 50g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
- Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
- Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
- Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi