Kartacze to typowe danie regionalne w północno-wschodniej Polsce. Puszyste pyzy z nadzieniem z kaszy gryczanej marki Halina sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu.
Składniki:
Kartacze:
- 600g surowych ziemniaków po obraniu
- 600g ugotowanych ziemniaków po obraniu
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Farsz:
- 200g Kaszy gryczanej Halina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka świeżego majeranku
- 50g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Dodatki:
- 200g różnych sałat (dębowa, fryzyjska, roszponka, masłowa)
- 1 czerwona cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 50ml oleju rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki octu winnego
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kaszę i smażymy przez 1 minutę. Wyłączamy ogień i dodajemy masło, bułkę tartą, posiekany majeranek sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy jajko.
- Surowe ziemniaki trzemy na tarce i umieszczamy na drobnym sicie, które umieszczamy nad miską, nie wylewamy płynu z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi. W misce po surowych ziemniakach odłoży się warstwa skrobi i woda. Wodę odlewamy a skrobie dodajemy do ziemniaków razem z mąka i dodatkową skrobią. Mieszamy aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się trzymać dodać więcej skrobi ziemniaczanej i mąki.
- W dłoniach formujemy duże placki na środku kładziemy farsz i formujemy kartacze.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut.
- Sałaty rwiemy ręcznie i umieszczamy w misce. Cebule kroimy w piórka, pomidorki na połówki i dodajemy do sałaty. Z oleju, musztardy i octu przygotowujemy sos. Mieszany z sałatą przed samym podaniem