Skip to main content

Kartacze to typowe danie regionalne w północno-wschodniej Polsce. Puszyste pyzy z nadzieniem z kaszy gryczanej marki Halina sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu.

Składniki:

Kartacze:

  • 600g surowych ziemniaków po obraniu
  • 600g ugotowanych ziemniaków po obraniu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Farsz:

  • 200g Kaszy gryczanej Halina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka świeżego majeranku
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 200g różnych sałat (dębowa, fryzyjska, roszponka, masłowa)
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 50ml oleju rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kaszę i smażymy przez 1 minutę. Wyłączamy ogień i dodajemy masło, bułkę tartą, posiekany majeranek sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy jajko.
  2. Surowe ziemniaki trzemy na tarce i umieszczamy na drobnym sicie, które umieszczamy nad miską, nie wylewamy płynu z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi. W misce po surowych ziemniakach odłoży się warstwa skrobi i woda. Wodę odlewamy a skrobie dodajemy do ziemniaków razem z mąka i dodatkową skrobią. Mieszamy aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się trzymać dodać więcej skrobi ziemniaczanej i mąki.
  3. W dłoniach formujemy duże placki na środku kładziemy farsz i formujemy kartacze.
  4. Gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut.
  5. Sałaty rwiemy ręcznie i umieszczamy w misce. Cebule kroimy w piórka, pomidorki na połówki i dodajemy do sałaty. Z oleju, musztardy i octu przygotowujemy sos. Mieszany z sałatą przed samym podaniem