Jambalaya powstała prawdopodobnie na Karaibach. Jednak ta pyszna potrawa najlepiej przyjęła się w amerykańskiej Luizjanie, gdzie corocznie obchodzone jest jej święto. Jambalaya wywodzi się hiszpańskiej paelli, jednak została udoskonalona przez wpływy kuchni francuskiej, co doskonale da się wyczuć w jej smaku.
Składniki:
- 250g Ryżu Paraboiled Britta
- 300g piersi kurczaka
- 200g niedużej ostrej kiełbaski np. Chorizo
- 1 – 2 łyżki mieszanki kreolskiej
- 1szt żółtej cebuli
- 1szt marchewki
- 1 łodyżka selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1szt papryki czerwonej
- 1szt papryki żółtej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 litr bulionu drobiowego
- olej
- sól, pieprz
Mieszanka Kreolska:
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na mieszankę kreolską mieszamy razem.
2. Kurczaka kroimy na 1cm kawałki i doprawiamy mieszanką kreolską. Kiełbaskę kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i seler w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Czosnek drobno siekamy.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbaskę, jak się ładnie zrumieni dodajemy kurczaka i smażymy przez 5 minut. Mięso przekładamy do miski. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę, seler, marchew i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.
4. Do obsmażonych warzyw dodajemy ryż, smażymy jeszcze 1 minutę i dodajemy pomidory, kukurydzę, tymianek, liść laurowy i bulion, doprawiamy odrobine solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy szczypiorkiem.