Temperatury na zewnątrz są coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.
Składniki:
Spód ciasta:
- 1 opakowanie ciasteczek Petit Crunch
- 100g roztopionego masła
Sernik:
- 500g serka mascarpone
- 300g śmietany 36%
- niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
- sok z 1 dużej cytryny
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 4 łyżki wody
- 1 opakowanie borówek
- kilka listków mięty
Wykonanie:
- Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
- Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
- Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
- Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
- Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
- Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.