Kuskus izraelski marki Halina z kolorowymi warzywami to idealna propozycja pożywnego dania w iście orientalnym stylu.
Składniki (4 porcj)
- 1 opakowanie kuskusu izraelskiego Halina (2×100 g)
- 2 średnie marchewki
- 2 garści groszku cukrowego (może być mrożony)
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
- 1 szklanka fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona)
- 300 g brukselki (może być mrożona)
- 1 papryka słodka
- 1–2 ostre papryczki (według uznania)
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru (świeżego)
- 2 łyżki oleju
- 1–2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
Wykonanie:
- Kuskus gotujemy według zaleceń producenta.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa, mrożone najlepiej wcześniej rozmrozić.
- Cebulę, czosnek, imbir obieramy. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek i imbir w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię lub duży wok wlewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy 1 minutę.
- Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz brukselkę. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut.
- Dodajemy na patelnię fasolki oraz groszki. Mieszamy i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut.
- Dodajemy pokrojone papryki oraz pomidorki. Mieszamy i dusimy chwilkę.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowane warzywa są al dente, dzięki czemu zawierają więcej witamin i mikroelementów.
- Warzywa podajemy z ugotowanym kuskusem izraelskim.