Żywność ekologiczna to trend, który zdobywa coraz większą popularność. Spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów wyróżnia ją nie tylko opakowanie oznaczone charakterystycznym listkiem, ale również sposób produkcji, podczas którego wykorzystuje się naturalne metody uprawy roślin.
Podczas zakupów produktów spożywczych warto zwracać uwagę zarówno na ich skład, jak i sposób produkcji. Dzięki oznaczeniom na opakowaniach, takim jak bio, eko lub organic, szybko możemy rozpoznać artykuły, które pochodzą z upraw ekologicznych. Takie gospodarstwa podczas wzrostu roślin nie stosują środków chemicznych lub sztucznych nawozów. Zastępują je kompostem lub obornikiem wytwarzanym przez zwierzęta karmione naturalną paszą.
Aby umieszczać na opakowaniu produktów zielony listek producenci muszą otrzymać specjalny certyfikat wydawany przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Co więcej, gospodarstwo które spełnia wszystkie wymogi, choć uzyskało zgodę na oznaczenia produktów odpowiednimi znakami, cały czas podlega ścisłej, regularnej kontroli.
Certyfikowana uprawa gwarancją jakości i bezpieczeństwa
Żywność ekologiczna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a metody jej powstania są przyjazne środowisku. Doskonałymi przykładami takich produktów są BIO kasza kuskus i BIO kasza bulgur – nowości marki Halina. Kasza kuskus to bogate źródło białka i błonnika pokarmowego, dzięki czemu polecana jest osobom z problemami żołądka, czy będącymi na diecie. Z kolei kasza bulgur jest ceniona ze względu na niską zawartość cukru, tłuszczów, a także sodu. Zarówno jedna, jak i druga charakteryzują się doskonałym smakiem i szybkim sposobem przygotowania.