Błyskawiczny w przygotowaniu kuskus to idealny towarzysz wyrazistego tuńczyka! W połączeniu z warzywami tworzą pyszną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil na sycącą kolację. Przygotujcie ją samodzielnie!
Składniki:
- 100g kuskusu marki Halina
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 brokułu
- 200g ugotowanej ciecierzycy (1/2 puszki)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebulką dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej Bazyli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz
- Oliwa
Metoda:
- Brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w małą kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Jogurt, cytrynę i musztardę mieszamy razem.
- Na rozgrzanej patelni smażymy brokuła, dodajemy paprykę cebulkę i czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ciecierzycę i doprawiamy solą i pieprzem. W misce odmierzamy 100g kaszy kuskus. Zalewamy ją 200ml wrzącej wody razem z posiekaną natką, bazylią i połowa łyżeczki soli. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy na 5 minut.
- Warzywa mieszamy z sosem jogurtowym.
- Na talerzu układamy kaszę, warzywa i dodajemy tuńczyka.