Skip to main content

Ryż brązowy należy do najmniej przetworzonych gatunków ryżu. Dzięki temu posiada wiele cennych składników odżywczych i stanowi zdrowy element codziennej diety. Nasza kolejną propozycją na pyszny obiad lub kolację jest lekko słodki i aromatyczny kurczak z ananasem. Smacznego!

Składniki:

  • 200g Brązowego ryżu Britta
  • 500g kurczaka pokrojonego w 2cm kostkę
  • 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 puszki pokrojonego ananasa
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 słodka papryka pokrojona w kostkę
  • 1 marchew pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka startego imbiru

Sos:

  • sok z jednej puszki ananasa
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka marynujemy w łyżce wina i soli przez godzinę. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Ściągamy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Mieszamy składniki na sos
  4. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Dodajemy marchewkę, smażymy przez minutę i dodajemy paprykę, po kolejnej minucie dodajemy cebulę, ananasa oraz imbir. Smażymy jeszcze przez minutę i zalewamy sosem. Zagotowujemy i dodajemy kurczaka. Całość mieszamy i podajemy z ryżem

Smacznego!