Skip to main content

Pikantny, tajski kurczak z aromatycznym ryżem jaśminowym Britta to znakomity przepis na orientalny obiad lub wyrazistą kolację. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszne danie z pachnącym ryżem jaśminowym. Smacznego!

Składniki

  • 1 saszetka (100 g) ryżu jaśminowego Britta
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
  • pęczek tajskiej bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Papryczkę chili, czosnek, kolendrę  sok z limonki mielimy w blenderze wraz z łyżką wody.
  4. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy sosy sojowe oraz rybny, mieszamy i dodajemy zmieloną kolendrę z czosnkiem i chili.
  5. Całość podgrzewamy, dodajemy poszarpaną bazylię i ściągamy z ognia.
  6. Kurczaka podajemy z ryżem.

Smacznego!