Sałatka z tuńczykiem oraz ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Smacznego!
Składniki:
- 100g ryżu parboiled Britta
- 1 puszka tuńczyka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- cytryna
- 1/2 łyżki natki pietruszki
- chili
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa
- Sól i pieprz
Metoda:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę.
- Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez prasie czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
- Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem.
- Ryż, składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing podajemy w osobnym naczyniu
Przed zjedzeniem mieszamy składniki i doprawiamy dressingiem.