Sałatka z ryżem Britta, tuńczykiem i dressingiem pietruszkowym

Wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z  cytryny i natki pietruszki. Smacznego!

Składniki:

  • 100g ryżu parboiled Britta
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cytryna
  • 1/2 łyżki natki pietruszki
  • chili
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę.
  3. Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez prasie czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
  4. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem.
  5. Ryż, składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing podajemy w osobnym naczyniu

Przed zjedzeniem mieszamy składniki i doprawiamy dressingiem.