Jak wybrać dobry ryż brązowy?

Jak wybrać dobry ryż brązowy?

Bogactwo wyboru

Obecnie na rynku spożywczym mamy dostęp do wielu z produktów, które z pozoru różnią się jedynie ceną czy też nazwą producenta. Nie inaczej jest w przypadku ryżu brązowego. Stojąc przed sklepową półką często zastanawiamy się, jaki rodzaj brązowego ryżu będzie tym odpowiednim i jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi wariantami. Jak wybrać dobry ryż brązowy?

Rodzaje ryżu brązowego

porcja ryżu brązowego na drewnianej łyżce i podstawce

Spośród wielu odmian ryżu brązowego, od których uginają się regały sklepowe, niekiedy trudno wybrać jest ten właściwy. Klienci nie wiedzą bowiem jakimi kryteriami winni kierować się podczas jego zakupu. Aby ułatwić sobie to zadanie warto wziąć pod uwagę podziałów ziaren ryżu brązowego ze względu na ich wielkość. Idąc tym tropem producenci oferują nam ryż krótko-, średnio- oraz długoziarnisty. Pierwszy z nich charakteryzuje się małymi, okrągłymi ziarenkami o długości około 5 mm. Ryż brązowy krótkoziarnisty szybciej wchłania wodę, przez co ugotowane ziarna są miękkie i klejące. W związku z tym, ten rodzaj ryżu brązowego najlepiej sprawdza się do takich dań, jak: „kleik”, risotto czy paella. Z kolei ryż brązowy średnioziarnisty osiąga długość około 6 mm, a po ugotowaniu staje się lekko al dente, dzięki czemu warto podać go w formie deseru połączonego z soczystymi owocami. Na koniec najpopularniejsze ziarna, czyli długoziarniste. Ich długość sięga zazwyczaj aż 7 mm, zawierają mniej skrobi co sprawia, że są bardziej sypkie, a odpowiednio ugotowane nigdy się nie sklejają się. Nadają się wybornie jako dodatek do mięsa, warzyw, sałatek, sosów czy zup.

Wygląd ziaren ryżu brązowego

Inną bardzo ważna zasadą podczas wyboru dobrego ryżu brązowego jest dokładnie przyjrzenie się jego ziarenkom. Ryż brązowy charakteryzuje się bowiem lekko brązowym, beżowym zabarwieniem. Jego ziarna powinny być zatem twarde i zdrowe, bez czarnych kropek. Jeśli ryż, który zakupiliśmy wygląda właśnie w ten sposób, to śmiało możemy rozpocząć jego przygotowanie. Na koniec pozostaje nam jedynie rozkoszować się zarówno smakiem jak i bogactwem właściwości odżywczych w nim zawartych.