Wieprzowina Stir-fry z ryżem basmati

Azjatycka wieprzowina to klasyk tamtejszej kuchni! Przygotujcie ją sami w zaciszu własnych czterech kątów. Aromatyczny ryż basmati Britta oraz warzywa i wieprzowina doprawiona wyrazistymi przyprawami to sposób na iście orientalny obiad. Smacznego!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati Britta
  • 300g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry
  • 1 marchewka pokrojoną w słupki
  • 1/2 papryki pokrojoną w plastry
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 brokuł rozdrobniony
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3cm imbiru startego na tarce
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • ziarna sezamu do podania
  • sól

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wieprzowinę doprawić solą, papryką chili, imbirem oraz czosnkiem i odstawić na 15 minut.
  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Ściągnąć z patelni. Jeszcze raz rozgrzać olej dodać na patelnię warzywa i smażyć aż nabiorą koloru i zmiękną.
  4. Kiedy warzywa lekko zmiękną umieścić na patelni mięso z sosami i całość mocno podgrzać.
  5. Podawać z ryżem i obsypane lekko podprażonym sezamem.