Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

Naturalny, brązowy ryż Britta to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań. Koniecznie spróbujcie przygotować nasze danie! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa. Smacznego!

Składniki:

  • 100g ryżu brązowego Britta
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 papryka zielona
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Metoda:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 st C. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.