Warzywny gulasz z kaszą gryczaną

Przygotowaliśmy dla Was wegetariański gulasz pełen warzyw, wyrazistych przypraw, który szczególnie polecamy z białą kaszą gryczaną marki Halina. Lekkie a jednocześnie sycące danie to idealny pomysł na zdrowy i bezmięsny obiad. 

Składniki:

  • 2 saszetki białej kaszy gryczanej Halina
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę
  • 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100ml mleczka kokosowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki i ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.
  2. Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze przez chwilę.
  3. Podlać wodą i przecierem, doprawić solą i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Na koniec dodać mleczko kokosowe.
  5. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.