Sinangag – smażony ryż z czosnkiem i jajkiem

Przychodzimy do was z pomysłem na egzotyczny poranek. Sinangag – smażony ryż z czosnkiem i jajkiem to popularna potrawa serwowana na śniadanie na Filipinach. Aromatyczne i sycące – u nas w wersji z ryżem basmati od marki Britta. Życzymy smacznego!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmatti marki Britta
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
  2. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
  3. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
  4. Nałożyć jajka i podawać na ciepło.