Jesień to przede wszystkim sezon grzybów i dyni. Dlatego na pyszny obiad polecamy aromatyczne i delikatne risotto z dodatkiem kurek i podsmażonej dyni. To szybkie danie z pewnością pozwoli bez problemów wejść w chłodny, jesienny okres.
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto marki Halina
 - 500 g dyni
 - 250 g kurek
 - 750 ml bulionu warzywnego (lub rosołu)
 - 1 średnia cebula
 - 2 łyżki masła
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 70 g (około 5 łyżek) startego parmezanu
 - kilka gałązek świeżego tymianku
 - sól i pieprz do smaku
 

Wykonanie:
- Obrać dynię ze skórki i pokroić w niewielkie kosteczki.
 - Oczyścić kurki i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy i gałązki tymianku.
 - Posiekać cebulę i podsmażyć na osobnej patelni razem z pokrojoną dynią.
 - Do podsmażonej cebuli i dyni dodać ryż i delikatnie podsmażyć przez kilka minut, następnie zalać całość szklanką bulionu.
 - Kolejno dodać dwie łyżki masła i doprawić pieprzem oraz solą,
 - Całość regularnie podlewać pozostałym bulionem, ciągle mieszając – dusić na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut, tak by nie rozgotować ryżu.
 - Na sam koniec dodać podsmażone wcześniej kurki, posypać startym parmezanem i udekorować gałązkami tymianku.
 
