Skip to main content

Ryż z kurczakiem to bardzo proste i błyskawiczne danie. Przygotowaliśmy dla Was koreańską wersję tej potrawy, która z pewnością przeniesie Was do odległej Azji. Najwyższej jakości ryż basmati marki Britta, do tego marynowany kurczak z dodatkiem klasycznego sosu oraz zielonego brokuła to smak, do którego na pewno będziecie chcieli wracać. Smacznego!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu Basmati marki Britta
  • 1 Brokuł
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2cm imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu
  • sezam do posypania

 

Metoda:

  1. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem.
  2. Kurczaka odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
  3. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją.
  4. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Brokuła ugotować na parze.
  6. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać sezamem i podawać z ryżem i brokułami.