Pieczony bakłażan z komosą ryżową, papryką i cukinią

Przedstawiamy wam przepis na samo zdrowie! Zapiekany bakłażan z farszem z komosy ryżowej, papryk i i cukinii to propozycja na prawdziwie warzywny, wegetariański obiad. Udekorowany szczypiorkiem kusi smakowitym wyglądem.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • około 100 g komosy ryżowej (np. marki Britta)
  • Papryka żółta, czerwona i zielona,
  • cukinia,
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: oregano, kmin rzymski, łagodna i ostra papryka,
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji,
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Metoda:

  1. Bakłażana przekroić na pół i piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. przez około 30 minut. Wyjąć bakłażan z piekarnika, ostudzić i wydrążyć miąższ,
  2. Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę i cukinię. Wszystko podsmażyć aż papryka nieco zmięknie,
  4. Ugotowaną komosę wymieszać z usmażonymi warzywami, dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
  5. Do wydrążonego bakłażana nałożyć farsz i piec w piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem.