Muffinki jaglane z jabłkami i cynamonem

Kiedy jesienna pogoda za oknem nie zachęca do spacerów – polecamy szybki sposób na osłodę październikowego wieczoru. Przedstawiamy przepis na muffinki jabłkowe na bazie kaszy jaglanej marki Halina!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej marki Halina
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 duże jabłko
  • Garść płatków migdałów
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w wodzie, aż woda będzie czysta, a następnie ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu (około 18 minut).
  2. Zmielić migdały i dodać je do miski z mąką. Do ostudzonej, ugotowanej kaszy jaglanej dodać dwa jajka, starte jabłko, olej oraz ziarna z laski wanilii i całość wymieszać, a następnie połączyć masę z suchymi składnikami.
  3. Przygotowaną masę przełożyć do foremek muffinkowych na ¾ wysokości. Piec w 190 st. C przez 20 minut.