Sushi – przepis na japoński przysmak

Na Międzynarodowy Dzień Sushi przygotowaliśmy dla Was specjalny przepis! 🍣 Trzy rodzaje sushi na bazie naszego ryżu Sugoi: Hosomaki z ogórkiem, Futomaki z łososiem oraz Tamago nigiri. Spędźcie wieczór wspólnie z bliskimi i przygotujcie to słynne japońskie danie samodzielnie!

Składniki do ryżu:

Przygotowanie:

  1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż barwić wodę na biało. Następnie zalać czysta wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne aby nie podnosić pokrywki garnka.
  2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.
  3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamago nigiri:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • glony nori

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.
  2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.
  3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.
  4. Rolkę tniemy w krążki

 

Hosomaki z ogórkiem:

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • ogórek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.
  2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.
  3. Rolkę tniemy w krążki

 

Futomaki z łososiem:

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • łosoś
  • mango
  • szczypiorek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori

Przygotowanie:

  1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż
  2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek. ‚
  3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki

Sushi podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi