Lunchbox z sałatką z ryżem i kurczakiem

Zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch, który zabierzemy bez trudu do torby to idealny pomysł na posiłek w pracy. Dodatek warzyw sprawi, że całość będzie pełnowartościowym posiłkiem, który pozwoli Wam z energią podejść do kolejnych wyzwań.  A jako lunchbox niech posłuży ekologiczny słoik. Smacznego! 

Składniki:

  • 100g białego ryżu długoziarnistego marki Britta
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • Parę plasterków czerwonej cebuli
  • Parę plasterków awokado
  • Mała garść mieszanki sałat
  • Parę sztuk groszku cukrowego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1  łyżka ogórka startego na tarce o małych oczkach

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
  4. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
  5. W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku. Podajemy z sosem jogurtowym.

    Smacznego