Azjatycka kuchnia to nieskończona liczba aromatów i połączeń smaków. Odkrywaj je razem z nami i sprawdź nasz przepis na kurczaka w glazurze przygotowanej z dodatkiem sosu sojowego. Brązowy ryż Britta oraz zielone brokuły będą idealnym dodatkiem do tego pysznego dania!
Składniki:
Marynata:
- 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
 - 1 jajko
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
 - 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
 - 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Panierka:
- Pół szklanki mąki pszennej
 - Pół szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2/2 łyżeczki soli
 - Olej do głębokiego smażenia
 

Sos:
- 2 łyżeczki tartego imbiru
 - 2 łyżeczki tartego czosnku
 - 2 łyżeczki drobno posiekanej dymki
 - 4 łyżki cukru
 - 3 łyżki bulionu z kurczaka lub wody
 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
 - 2 łyżki chińskiego octu ryżowego
 - 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty połączyć i dodać kurczaka. Odstawić na godzinę do lodówki.
 - Składniki panierki połączyć.
 - Rozgrzać olej do 170 st c. Kurczaka obtaczać w mące i smażyć partiami. Powinien nabrać złotego koloru.
 - Po usmażeniu układać na ruszcie lub papierze kuchennym.
 - Połączyć składniki sosu poza czosnkiem, imbirem i dymką. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć przez 30 sekund. Dodać kurczaka i wymieszany sos. Podgrzać i obtoczyć kurczaka sosen. Jak tylko zgęstnieje ściągnąć z ognia.
 - Danie podawać z ryżem i brokułami
 
