Kurczak Generała Tso z ryżem cztery kolory

Przygotowaliśmy dla Was przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej. Urozmaiciliśmy je naszym ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego. Koniecznie sprawdźcie, jak pysznie smakuje azjatycka kuchnia!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu cztery kolory marki Britta
  • 650g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:

  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki bulionu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 3 posiekane cebulki dymki

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
  2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
  3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
  4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
  5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem