Skip to main content

Krupnik z kaszą jaglaną marki Halina na indyku to sposób na pożywne i rozgrzewające danie.

Składniki (4-6 porcji):

· 1 woreczek kaszy jaglanej Halina

· 300 g piersi z indyka

· włoszczyzna

· 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii

· 5 średnich ziemniaków

· 3/4 szklanki pomidorów koktajlowych

· 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

· 1/2 łyżeczki przyprawy curry

· 1/3 łyżeczki przyprawy kurkuma

· 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

· 3 listki laurowe

· 4 kulki ziela angielskiego

· 3 goździki

· 2 łyżki oleju

· sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami

· świeże zioła (natka pietruszki, natka selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)

· zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)

· 2,5 litra wody

Wykonanie:

Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, dodaj ją teraz. Całość gotuj ok. 45 minut. W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając. Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).