Krokiety z ryżem brązowym, grzybami i szpinakiem

Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami w wielu domach są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. A co powiecie na nieco urozmaiconą wersję z ryżem brązowym marki Britta? Zapewniamy – smakują zarówno w połączeniu z czerwonym barszczem, jak w mniej świątecznym wydaniu. 

Składniki:

    • 2 saszetki (200 g) ryżu brązowego Britta
    • 500g pieczarek drobno pokrojonych
    • 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
    • 2 cebule drobno posiekane
    • 100g szpinaku grubo krojonego
    • sól i pieprz
    • 6 jajek
    • bułka tarta
    • 300g mąki
    • 500ml mleka
    • 3 łyżki oleju
    • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    • pół łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Z mąki, mleka, oleju, 3 jajek, wody i soli zrobić ciasto na naleśniki. Usmażyć naleśniki.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i smażyć jeszcze 2 minuty.
  4. Połączyć w misce, dodać jedno jajko i odrobinę bułki tartej.
  5. Na naleśniki nałożyć farsz i zwijać krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego!