Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli

Naszą kolejną inspiracją kulinarną są tym razem chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego marki Britta. Ta specjalna odmiana ryżu, charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, doskonale sprawdza się w daniach obiadowych.

Składniki:

Kotleciki:

  • 2 saszetki dzikiego ryżu Britta,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 3 duże łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Chutney:

  • 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 100g cukru,
  • 50g octu z czerwonego wina,
  • chili w proszku (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oleju.

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
  5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.