Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowaliśmy dla Was przepis na lekkie danie, które z pewnością pozwoli Wam odkryć klasyczny ryż biały Britta na nowo! Złociste kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na obiad lub wyśmienitą kolację. Smacznego! 

Składniki:

  • 3 saszetki białego ryżu Britta
  • 200g szpinaku grubo krojonego
  • 10szt pomidorów suszonych posiekanych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 100g bułki tartej
  • 30g parmezanu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.

Smacznego!