Ciasto ryżowo-pomarańczowe – przepis na pyszny deser

Przygotowaliśmy dla Was specjalny deser, który wykonacie z ryżu parboiled marki Britta. Doskonale osłodzi zimowe wieczory i pozwoli wprowadzić w świąteczny klimat wypieków. Puszyste ciasto ryżowo-pomarańczowe z owocami miechunki z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!

Składniki:

  • 2 saszetki (200 g) ryżu parboiled marki Britta,
  • 1l mleka 3,2%,
  • 4 jajka,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • otarta skórka z 1 pomarańczy,
  • otarta skórka z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 150 gram cukru,
  • cukier puder do posypania,
  • opcjonalnie do przystrojenia owoce miechunki.

Wykonanie:

  1. Na tarce otrzeć skórkę z pomarańczy i połowy cytryny. Mleko zagotować w garnku.
  2. Do gotującego się mleka dodać skórkę z pomarańczy i cytryny oraz ryż. Gotować aż ryż wchłonie większość mleka. Po ugotowaniu ryż ostudzić.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz wymieszać z sokiem z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do ugotowanego ryżu dodać masę z żółtek i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.
  5. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Udekorować owocami miechunki.