Kasza orkiszowa – dlaczego nie powinno zabraknąć jej w Twojej kuchni?

Idealny produkt spożywczy odznacza się wyjątkowym smakiem, pozwalającym tworzyć apetyczne dania, ale także wysoką zawartością wartości odżywczych. Takimi właściwościami wyróżnia się kasza orkiszowa. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika jest syta, a przy tym lekkostrawna. Dodatkowo jej przyjemny, orzechowy posmak sprawia, że z jej pomocą stworzymy smaczne posiłki, które dostarczą nam siły, witalności i energii.

Energia z natury

Orkisz jest jedną z odmian pszenicy, znaną i cenioną już od czasów starożytnych. Pozyskiwana z jego ziaren kasza orkiszowa uważana jest za skarbiec wartości odżywczych stanowiąc tym samym obowiązkowy składnik menu każdego świadomego konsumenta. W odróżnieniu od klasycznej pszenicy jest o około 15% bogatsza w białko. Stanowi też źródło wielu cennych wartości odżywczych, jak np. błonnik czy węglowodany. Tym samym jest sycąca, a przy tym lekkostrawna i szybka w przygotowaniu. Kasza orkiszowa to produkt, obok którego nie można przejść obojętnie również ze względu na łagodny, przyjemny, orzechowy smak, który doskonale urozmaici nasze menu.

Ziarenka pełne smaku

Do niedawna kasza używana była w polskiej kuchni głównie, jako dodatek do mięs. Moda na zdrowe odżywianie przyniosła jednak ze sobą wiele atrakcyjnych przepisów na niskokaloryczne oraz pożywne dania z kaszą orkiszową w roli głównej. Mogą to być sałatki, risotta, a nawet słodkie desery. Krótki czas jej przygotowania zachęca do kulinarnych eksperymentów. Nawet jeśli nie jesteśmy specjalistami od zdrowego żywienia z tą kaszą z łatwością będziemy w stanie przygotować smaczne i ciekawe dania, które zachwycą domowników smakiem oraz sytością. Kasza orkiszowa dostarczy nam zdrowej dawki energii, a wszystkim miłośnikom kaszy pozwoli na nowo odkrywać kulinarny potencjał tkwiący w tych niepozornych, lecz jakże apetycznych ziarenkach.