Kasz jaglana – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Kasza jaglana, nazywana „królową kasz”, coraz częściej gości na polskich stołach. Nic dziwnego – z roku na rok stajemy się bardziej świadomymi konsumentami, dzięki czemu łatwiej rozpoznajemy produkty pełnowartościowe. Kasza jaglana marki Halina jest doskonałym przykładem tego, że cenne wartości odżywcze mogą iść w parze z wyjątkowym smakiem.

Tytuł „królowej kasz” jaglanka zawdzięcza dobroczynnym właściwościom oraz zawartym w niej składnikom. Kasza jaglana Halina po ugotowaniu charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez co idealnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. Dzięki szybkiemu, niespełna 20-to minutowemu czasowi przygotowania pozwala sprawnie urozmaicić zupy i pieczenie oraz nadać nowy smak duszonemu mięsu. Sama w sobie może stanowić pożywną bazę ekspresowego dania jakim jest kaszotto. Dzięki temu, że resztę składników dania dobieramy wedle własnych preferencji, pewne jest, że obiad będzie strzałem w dziesiątkę.

„Królowa kasz” sprawdzi się jako pożywne, słodkie śniadanie dla najmłodszych. Należy gotować ją przez około 12 minut na mleku (roślinnym lub zwierzęcym), po wcześniejszym przepłukaniu pod bieżącą wodą. Po przyrządzeniu można dodać do niej ulubione orzechy lub owoce, dzięki czemu uzyskamy pożywne śniadanie i od najmłodszych lat będziemy kształtować dobre nawyki żywieniowe dziecka.

Złote ziarenka pozyskiwane z prosa to produkt znany nam od wieków. Dzięki temu, że kasza jaglana Halina ma odczyn zasadowy, nie prowadzi do zakwaszenia organizmu (które przyczynia się do powstawania stanów depresyjnych i przewlekłego zmęczenia). Jaglane kaszotto nie tylko urozmaici naszą dietę, ale też dobroczynnie wpłynie na nasz organizm. Warto więc wprowadzić je do naszego menu.