Skip to main content

Aromatyczny gulasz grzybowy z kaszą gryczaną i mięsem wieprzowym to jesienna klasyka! Jego wyjątkowy smak pozwoli docenić dary lasu, które o tej porze roku mamy okazję gościć na naszych stołach. Smacznego!

 

Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej prażonej Halina
  • 250g karkówki pokrojonej w kostkę
  • 500g dowolnych grzybów leśnych pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 100ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 400ml bulionu lub wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy karkówkę aż ładnie się zarumieni.
  2. Na patelnię dorzucamy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podlewamy winem i czekamy aż zredukuje się o połowę. Przekładamy do garnka zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Na tej samej patelni smażymy kolejno grzyby i marchew. Przekładamy do karkówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy koncentrat. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy do karkówki z grzybami.
  4. Do garnka dodajemy rozmaryn i tymianek. Całość gotujemy przez 30 minut. Karkówka powinna być miękka.
  5. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną i oprószony natką pietruszki

Smacznego!