Skip to main content

Biały ryż przez wiele osób kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza jednak ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej, czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje puszysty i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?

Ziarna, które podbiły świat

Ryż parboiled jest produktem lekkostrawnym, zalecanym przez wielu lekarzy i dietetyków. Specjalne preparowanie termiczne sprawia, że wszelkie zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze pozostają wewnątrz ziarna. Dzięki temu znacznie skraca się czas jego przygotowania, a sam ryż podczas gotowania nie skleja się i nie pęcznieje. Jego struktura jest nieco twardsza niż w przypadku ryżu białego, a dodatkowo ziarna nabierają delikatnego, złocistego koloru i wyraźnego aromatu.

Ryż parboiled, który możemy znaleźć w ofercie marki Britta, to doskonałe uzupełnienie każdej odpowiednio zbilansowanej diety. Procesy termiczne stosowane podczas jego przygotowania gwarantują nie tylko wysoką zawartość substancji odżywczych, ale także najwyższej jakości smak, który uatrakcyjni każde danie.