Skip to main content

Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe! Dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy dla Was lekkie danie z kaszą bukgur, mixem sałat oraz świeżym czerwonym szczawem. Smacznego!

– 100 g kaszy bulgur marki Halina

– 4 plastry szynki dojrzewającej

– 2 jajko ugotowane na twardo

– 1 pęczek rzodkiewki

– 1 cebulka ze szczypiorkiem

– garść mixu sałat

– 1/2 ogórka

– groszek wąsaty

– młody szczaw czerwony

– 4 łyżki jogurtu naturalnego

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól i pieprz

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
  3. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
  5. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
  6. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!