Skip to main content

Temperatury na zewnątrz są coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie. 

Składniki:

Spód ciasta:

  • 1 opakowanie ciasteczek Petit Crunch
  • 100g roztopionego masła

Sernik:

  • 500g serka mascarpone
  • 300g śmietany 36%
  • niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 1 opakowanie borówek
  • kilka listków mięty

Wykonanie:

  1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
  2. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
  3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
  4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
  5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
  6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.