Skip to main content

Lekki cytrusowy smak i aromat to zaskakujące i pyszny element naszego przepisu na sypki ryż parboiled marki Britta z kurczakiem. Koniecznie przygotujcie go sami, jesteśmy pewni, że odkryjecie niesamowite połączenia smakowe! Smacznego!

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu parabolicznego Britta
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
  • Łyżka sezamu
  • Olej
  • Sól i pieprz

Metoda:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
  3. Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
  4. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
  5. Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
  6. Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.

Smacznego!