Skip to main content

Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami to sposób na urozmaicenie naszej diety i dostarczenie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. 

Składniki:

· 3 duże papryki czerwone

· 1 papryczka pikantna

· 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)

· 1 torebka kaszy orkiszowej marki Halina

· 1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)

· 1/2 małej cukinii

· 1 cebula

· 1/2 łyżeczki tymianku suszonego

· świeży tymianek (opcjonalnie)

· 2 łyżki dobrego oleju

· sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.

2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.

3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.

4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.

5. Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.

6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.