Skip to main content

Aromatyczne i pikantne curry z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodaje nieco słodyczy to dobrze znane wszystkim danie. Polecamy przepis, który zachwyci każdego smakosza! Krewetki oraz ryż jaśminowy to idealne dodatki do tego przysmaku. 

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu jaśminowego Britta
  • 10 – 20 sztuk dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej bazyli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
  3. Pastę curry mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem curry. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
  4. Podajemy z ryżem jaśminowym.