Ribollita – toskańska zupa z fasolą

Przygotowaliśmy dla Was doskonały przepis na ribollitę, czyli toskańską zupę z fasoli. Ribollita najlepiej smakuje na drugi dzień od ugotowania i temu zawdzięcza swoją nazwę, która oznacza „ugotowana na nowo”. Smacznego!

Składniki:

  • 200g Suchej białej fasoli Jaś Tyczny Duży
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 250ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 200g Jarmużu
  • oliwa
  • sól i pieprz

Metoda:

  1.  Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
  2.  Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Boczek kroimy w 1cm słupki.
  3.  Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju. Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  4.  Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!