Skip to main content

Zima to czas, w którym szczególnie łatwo o przeziębienie. Niskie, często minusowe temperatury, przenikliwy wiatr, opady deszczu i śniegu – to wszystko sprawia, że często wracamy do domu zziębnięci, a stąd już tylko jeden krok do kaszlu, kataru, a nawet choroby. Aby zbudować odporność w trakcie zimowych miesięcy, warto przygotowywać dania na bazie kasz.

Spożywanie kasz – sposób na lepszą odporność i poprawę samopoczucia

Stosując się do powiedzenia „Lepiej zapobiegać niż leczyć” powinniśmy zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębieni. W realizacji tego celu szczególnie pomocne będzie zdrowe odżywianie i odpowiednia dieta, która dostarczy naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych oraz energii. W naszym zimowym menu powinno pojawić się zdecydowanie więcej dań z kaszami. A jeśli średnio przepadamy za tym składnikiem, musimy zmienić swoje nastawienie i obowiązkowo włączyć kasze do codziennego jadłospisu. Dlaczego? Otóż kasze są bogate w cenne białko i zawierają błonnik pokarmowy. Co więcej zawierają znikome ilości tłuszczów, cukrów i soli. Dzięki temu spokojnie mogą być spożywane przez wegetarian i wegan, a także osoby z nadciśnieniem czy odchudzające się. Co więcej, kasze są lekkostrawne, zapewniają uczucie sytości na dłużej oraz wspomagają procesy trawienne. Dodatkowo są niezwykle pożywne oraz polepszają odporność.

Mnogość różnych gatunków kasz

Bogatą gamę kasz możemy znaleźć w ofercie marki Halina. Szeroki wybór dostępnych produktów sprawia, że każdy będzie w stanie wybrać produkt, który będzie mu odpowiadał pod względem smaku, a dodatkowo pozwoli na przygotowanie smacznych i pożywnych posiłków. Do wyboru mamy następujące kasze marki Halina:

  • gryczana – występuje aż w trzech wersjach: prażonej, białej, z warzywami,
  • jęczmienna – także dostępna jest w trzech odmianach, wśród których wyróżniamy: grube, z warzywami, pęczak,
  • jaglana,
  • kuskus,
  • bulgur,
  • orkiszowa,
  • kuskus izraelski, zwany również kuskusem perłowym.

Sięgając po kasze marki Halina nie tylko możemy urozmaicić nasze menu, ale też dostarczyć organizmowi cennych wartości odżywczych, tak potrzebnych zwłaszcza w czasie zimy. Produkty te pozwolą nam wzmocnić odporność, dlatego najlepiej włączyć je do naszego całorocznego jadłospisu.