Skip to main content

Z jej dobroczynnych właściwości powinien czerpać każdy, jednak w szczególności polecana jest osobom dbającym o sylwetkę, mającym wysoki poziom cholesterolu lub problemy z zaparciami. Kasza jęczmienna, bo o niej mowa, to źródło cennych wartości odżywczych i smaczny dodatek do wielu dań. Jakie jeszcze zalety skrywają te niepozorne ziarenka?

Jedną z największych zalet kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość błonnika pomagającego regulować pracę jelit. Pęczniejący w układzie pokarmowym błonnik sprawia, że nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości kaszy czujemy sytość. To również źródło skrobi pobudzającej organizm do pracy oraz węglowodanów, które są cennym źródłem energii i powinny stanowić istotny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Do zalet płynących z jedzenia kaszy jęczmiennej nie zaliczamy jednak wyłącznie tych związanych z dostarczaniem cennych składników odżywczych. Jej spożywanie może nam też dostarczyć niezapomnianych wrażeń smakowych. W ofercie marki Halina znajdziemy kasze jęczmienną w dwóch postaciach: kasza jęczmienna gruba oraz kasza jęczmienna pęczak. Nie tylko mogą one stanowić podstawę krupniku, ale też doskonale sprawdzą się jako dodatek do zapiekanek, sałatek, czy gulaszu. Fantastycznie zastępują ryż w gołąbkach i komponują się z wieloma produktami pozwalając na przygotowanie pożywnych i szybkich dan jednogarnkowych.