Skip to main content

Roślinna kuchnia każdego roku dociera do coraz większej ilości Polaków i zyskuje coraz większą popularność. Sprawdźcie nasz przepis na pysznego burgera z fasoli czerwonej, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Składniki:

  • Burgery:
    – 100g suszonej czerwonej fasoli
    – 50g płatków owsianych
    – 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    – 1 czerwona cebula
    -2 ząbki czosnku
    – 2 łyżki sosu sojowego
    – 1 łyżeczka kuminu
    – 1 łyżeczka papryki wędzonej
    – 1/2 łyżeczki oregano
    – 1/2 łyżeczki majeranku
    – Sól i pieprz
  • Dodatki:
    – Cebula
    – Pomidor
    – Ogórek konserwowy
    – Sałata
    – Ketchup
    – Majonez
    – Bułki do burgerów

Przygotowanie:

  1. Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki na burgery umieszczamy w misce i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Formujemy burgery i pieczemy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Burgery podajemy z dowolnymi dodatkami w bułce.