Jesienne naleśniki z kaszą gryczaną i grzybami

Jesienne naleśniki z farszem z kaszy gryczanej białej i z grzybami to nasza kolejna propozycja na wrześniowe obiady i kolacje. Koniecznie przygotujcie je sami – to prosty sposób aby poczuć smaki lasu na własnym stole. Smacznego!

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

Metoda:

  1. Grzyby namoczyć i ugotować. Posiekać drobno.
  2. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek i grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz i dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Połączyć wszystkie składniki i  usmażyć naleśniki.
  4. Farsz zawijać w naleśniki. Podawać na ciepło.