Skip to main content

Niezwykle prosta potrawka z drobną fasolą Halina, wyrazistym chorizo oraz boczkiem to błyskawiczne w przygotowaniu danie, które będzie idealną propozycją na prosty i niewymagający wiele pracy obiad. Koniecznie spróbujcie przygotować nasze danie samodzielnie! Możecie wykorzystać również inne rodzaje fasoli, np. Jaś. 

Składniki:

  • 200g drobnej fasoli Halina namoczonej przez noc
  • 1 kiełbaska chorizo
  • 50g boczku
  • 1 czerwona cebula posiekaną
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500ml bulionu lub wody

Metoda:

  1. Namoczoną przez całą fasolę odcedzić i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną kiełbaskę i boczek. Smażyć aż się zarumienią, dodać cebulę z czosnkiem. Podlać wodą i dodać koncentrat.
  3. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować około 15 minut

Smacznego!