Skip to main content

Fasola niejedno ma imię – najpopularniejsze rodzaje fasoli

Rośliny strączkowe słyną ze swych nieocenionych właściwości odżywczych. Ich regularne spożywanie nie tylko pozwala dostarczyć organizmowi istotnych składników, ale również obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza fasola, ceniona m.in. przez wegetarian za dużą zawartość białka. Na rynku dostępnych jest wiele odmian tej rośliny, jednak najpopularniejsze z nich to Jaś tyczny duży, piękny Jaś karłowy, fasola drobna oraz czerwona.

Różne odmiany, wiele zalet

Przez długi czas fasola nie cieszyła się w Europie zbyt dużą popularnością, uchodząc za zbyt ciężkostrawną. Obecnie jednak zaczyna się doceniać jej walory, szczególnie w przypadku diety wykluczającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Obecność fasoli w codziennym jadłospisie pozwala uzupełnić niedobory białka. Dodatkowo zapewnia ona poczucie sytości i daje długotrwały zastrzyk energii. Na rynku dostępnych jest wiele odmian fasoli, z pomocą których stworzymy wyśmienite dania kuchni tradycyjnej, jak też wegetariańskiej czy wegańskiej. Jaś tyczny duży to duże strączki, które będą niezastąpione w przygotowaniu m.in. fasolki po bretońsku czy zupy fasolowej. Piękny Jaś karłowy sprawdzi się idealnie w daniach meksykańskich, zapiekankach i sałatkach. Fasola drobna dzięki, małej zawartości tłuszczu i dużej ilości błonnika ceniona jest przez osoby dbające o sylwetkę. Dodatkowo, jest niesamowitym źródłem energii i zaspokaja apetyt na długi czas. Z kolei czerwona cieszy się popularnością nie tylko ze względu na znakomity smak, ale też na walory wizualne stworzonych z jej udziałem dań. Świetnie sprawdzi się jako komponent zup, a nawet deserów.